در این مقاله می توانید با زخم مزمن و انواع آن به صورت کامل آشنا شوید و با چند مورد از عادات روزانه که باعث ایجاد تاخیر در روند درمان این بیماری می شوند آشنا شوید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- چه زخمی را مزمن می نامند؟
- انواع زخم های مزمن
- چطور باید برای درمان یک زخم مزمن اقدام کرد؟
- موانع ترمیم زخم مزمن
زخم ها در دنیای پزشکی گونه های متعددی دارند و هر کدام نام و شهرت مخصوص به خود را دارد. برخی از زخم ها روند بهبودی نرمالی را طی می کنند و برخی روند غیر عادی و طولانی را برای بهبودی انتخاب می کنند. این مقاله به این دسته از زخم ها اختصاص دارد که در علم پزشکی به آن ها زخم های مزمن می گویند.
-
چه زخمی را مزمن می نامند؟
تعاریف متنوعی برای معرفی و درک کامل زخم مزمن در دنیای پزشکی موجود است که هر کدام به نوعی معرف این بیماری طاقت فرسا هستند. اما برای داشتن درک کاملی از آن باید تمامی تعاریف را شنید و کنار هم گذاشت تا بتوان به صورت کامل آن را فهمید.
زخم مزمن به زخم هایی گفته می شود که بهبود پیدا نمی کنند و یا به سختی بهبود می یابند و یا در برخی از موارد روند بهبودی بسیار طولانی را طی می کنند تا از بین بروند.
اگر بخواهیم ساده تر آن را بیان کنیم می توانیم بگوییم زخم مزمن زخمی است که مراحل درمان را به صورت منظم طی نمی کند و گاهی ممکن است حتی بعد از گذشت یک ماه تغییر در روند بهبودی حاصل نشود.
دلایل مختلفی برای ایجاد زخم های مزمن وجود دارد که می توان از جمله ی آن ها به سوختگی، درمان غیر اصولی، سرطان پوست، تروما، مشکلات در گردش خون یا عفونت ها و بیماری هایی چون دیابت اشاره کرد.
لازم است در صورت بروز زخم مزمن سریعا به پزشک مراجعه کنید. نباید درمان این بیماری را به تاخیر بیندازید چرا که می تواند نتایج خطرناکی را به خود به همراه داشته باشد و فرد را دچار آسیب های مختلفی کند.
-
انواع زخم های مزمن
زخم مزمن انواع و گونه های مختلفی دارند که همه ی آن ها در یک نکته با هم مشترک هستند. بهبودی آن ها بسیار کند است و گاهی اوقات اصلا بهبود پیدا نمی کنند. چرا که این زخم ها اکثرا دارای التهاب هستند و این التهاب مانع از طی شدن اصولی روند بهبودی می شود.
اما اجازه دهید به سراغ انواع و اقسام زخم های مزمن برویم تا در صورت مشاهده ی آن ها بتوانید آن را شناسایی و برای درمان آن سریعا به پزشک مراجعه کنید. انواع زخم مزمن شامل موارد زیر است:
زخم عروقی (وریدی)
زخم عروقی بیشتر در بیماران سالمند رویت می شود که عمده ی دلیل آن گردش خون نامناسب است. معمولا این زخم در نواحی بین زانو تا مچ پا رویت می شوند و به رنگ زرد و ملتهب هستند.
زخم دیابت
نوع دیگر زخم مزمن زخم ناشی از بیماری دیابت است که می تواند در هر جایی از بدن نمایان شود. اما در 90 درصد اوقات در پا ها رویت می شود. به علت اختلال در سیستم کاری گلبول های سفید زخم های ناشی از دیابت روند بهبودی بسیار کندی را سپری می کنند.
زخم بستر
از جمله زخم هایی که به علت یکجا نشینی و فشار بیش از حد استخوان روی پوست ایجاد می شود زخم بستراست. این نوع زخم مزمن در افرادی سالمند و افرادی که توانایی حرکتی زیادی ندارند بیشتر دیده می شود.
همچنین این زخم مزمن اکثرا در نواحی کمر و مچ پا ایجاد می شود و علائمی مثل تغییر رنگ پوست، تاول و خارش را در قسمتی که آسیب دیده با خود به همراه دارد.
زخم های ترومایی
یکی دیگر از انواع زخم های مزمن است که می تواند به علت از دست رفتن بخشی از بافت پوست و یا آسیب های جدی به اندام های مختلف در اثر تصادف یا افتادن از بلندی در بدن ایجاد شود.
زخم های عفونی
عفونت ها هم می توانند باعث ایجاد زخم مزمن شوند. عفونت با ایجاد تاخیر در روند بهبودی زخم می تواند باعث ایجاد التهاب و بوی نا مطبوع در محل زخم شود و یک زخم ساده را به یک زخم مزمن تبدیل کند.
زخم های بعد از جراحی
زخم هایی که بعد از عمل جراحی به جا می مانند هم می توانند در صورت عدم رسیدگی مناسب به زخم مزمن تبدیل شوند. بهتر است دست کم تا یک ماه بعد از عمل های جراحی مواظب زخم های خود باشید و در صورت هر گونه تغییر یا افزایش درد به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
زخم های شریانی
این زخم ها به علت وجود موانع در جریان خون به وجود می آید. فشار خون بالا یا لخته شدن خون در بدن می تواند یکی از دلایل بروز زخم های شریانی که از دسته ی زخم های مزمن هستند بشود که با درد خودش را نمایان می کند.
-
چطور باید برای درمان یک زخم مزمن اقدام کرد؟
روش های درمان زخم مزمن با توجه به نوع و میزان پیشرفت بیماری متفاوت است. اما می توان برای تمامی زخم های مزمن یک الگوی مشخص را پیگیری کرد تا بتوان به درمان آن ها پرداخت.
در اولین قدم لازم است تا دلیل اصلی زخم را پیدا و برای درمان اقدام کرد. در قدم بعد باید از سابقه ی بیماری فرد اطلاع پیدا کرد تا بتوان بهترین راه درمان را برگزید.
در ادامه باید به تمیز کردن و پاکسازی محل زخم پرداخت تا بتوان جلوی پیشروی احتمالی را گرفت. باید همواره زخم را تمیز نگه داشت تا باکتری ها نتوانند فعالیت کنند و زخم را گسترش دهند.
اما مراقبت به تنهایی کار ساز نیست و استفاده از دارو ها نیز می تواند در کنار مراقبت به تسریع روند بهبودی کمک کند. مناسب است دارو هایی که توسط پزشک تجویز می شود به درستی تهیه و مورد استفاده قرار گیرد.
-
موانع ترمیم زخم مزمن
گاهی اوقات ممکن است که یک فرد برای درمان زخم های مزمن تمامی مراحل را طبق نظر پزشک معالج طی کند اما برخی عادات روزانه ی فرد باعث ایجاد یک مانع در روند درمان شود.
همین امر سبب شد تا در این بخش به برخی از اعمالی که ممکن است باعث ایجاد تاخیر در روند درمان زخم های مزمن شوند پردازیم و آن ها را به شما کاربران گرامی معرفی کنیم.
سیگار کشیدن
یکی از بدترین عادات انسان ها در سراسر این کره ی خاکی است که علاوه بر این که به سلامتی انسان ضرر وارد می کند می تواند در رونده بهبودی یک زخم مزمن هم وقفه بیندازد. بهتر است با کنار گذاشتن این عادت ناپسند هم سلامت خود و هم بستگان خود را حفظ کنید.
رژیم غذایی نامناسب
برای این که بدن بتواند از شر زخم های مزمن خلاص شود باید مقادیری از ویتامین ها و مواد مغذی را دریافت کند. بهتر است با مصرف مواد غذایی مناسب در این دوره روند بهبودی را تسریع بخشید. مصرف مواد غذایی مثل چیپس و پفک در دوره ی بیماری می تواند در فرایند درمان وقفه ایجاد کند.
عفونت
باید زخم مزمن به صورت مداوم تمیز و باند پیچی شود. باز ماندن زخم به این بهانه که هوا بخورد می تواند به جای ترمیم زخم باعث عفونت و گسترش آن شود.
همچنین خونریزی مداوم در حاشیه زخم می تواند باعث گسترش محدوده ی آن شود. خون ریزی باید سریعا تحت کنترل در آید. در صورتی که خون ریزی بیش از حد انتظار بود باید سریعا برای رفع آن به پزشک معالج خود مراجه کنید
-
جمع بندی
زخم های مزمن از جمله زخم هایی هستند که برای بهبودی به مراقبت به درمان های تخصصی نیاز دارند. لذا توصیه می شود برای مشاوره پزشکی و درمان صحیح به مراکز معتبر مراجعه کنید. از جمله مراکز معتبر درمانگر زخم مزمن کلینیک زخم دکتر عزتی است.
کلینیک زخم دکتر عزتی در تهران از جمله مراکز تخصصی در درمان زخم های مزمن، زخم بستر و زخم عروقی است که دارای کادری مجرب و متخصص است و می تواند بهترین روش درمان را به بیماران خود ارائه دهند.
Table of Contents
آخرین دیدگاهها