در این مقاله به بحث زخم دیابتی پرداختیم و از علل ایجاد زخم های دیابتی در ناحیه پا برای شما عزیزان نوشتیم. سپس به بررسی علائم ایجاد زخم های دیابتی در پا اشاره کردیم و از روش های پیشگیری از آن پرده برداری کردیم.

آنچه در این مقاله می توانید بخوانید:

  1. زخم دیابتی چیست؟
  2. روند درمان زخم دیابتی به چه شکل است؟
  3. دلایل بروز زخم دیابتی در ناحیه پا
  4. نشانه های زخم دیابتی در ناحیه پا
  5. روش های پیشگیری از ایجاد زخم دیابتی در ناحیه پا

زخم دیابتی، زخمی که به واسطه ی داشتن بیماری دیابت در بدن افراد ایجاد می شود و درمان آن مدت زمان طولانی تری بدن را درگیر خود می کند. البته باید بدانید که درمان آن باید سریع و به موقع باشد تا کارساز و درمانگر محسوب شود و بتواند به ترمیم زخم بپردازد.

اما در این مقاله بیشتر به زخم دیابتی در ناحیه ی پا می پردازیم که در اکثر افراد مبتلا به دیابت شایع است. چرا که برای افراد عادی مراقبت از پا ها شاید امری باشد که زیاد مورد توجه نیست، اما برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند امری حیاتی است و باید مثل غذا خوردن به فرایندی روزانه تبدیل شود.

  • زخم دیابتی چیست؟

دیابت نوعی بیماری است که روی ساخت انسولین در بدن تاثیر می گذارد و اجازه ی تبدیل قند موجود در بدن به انرژی را نمی دهد. به زبان ساده تر می توان گفت این بیماری باعث افزایش سطح قند خون در بدن افراد می شود. پس بی دلیل نیست که از دیرباز تا به امروز این بیماری را به مرض قند می شناسند.

اما زخم دیابتی، مانند هر زخم دیگر است که افراد عادی به آن دچار می شوند. تصور کنید دست خود را هنگام پوست کندن میوه ببرید. در افراد نرمال به علت گردش خون عادی بدن طی چند روز به ترمیم زخم می پردازد. اما در افراد مبتلا به دیابت که گردش خون در بدن آن ها ضعیف تر است، روند درمان زخم زمان بیشتری را می طلبد.

به دلیل همین زمان بر بودن روند درمان زخم، ممکن است افراد دچار عفونت هایی شوند که باعث می شود زخم در سطح پوست شروع به حرکت کند و گسترش یابد. در صورتی که به این زخم ها به سرعت رسیدگی نشود ممکن است باعث عفونت استخوان و بروز مشکلات جدی تر منجر شود.

البته باید به این نکته اشاره کرد که افرادی که از دارو های مناسب استفاده می کنند سرعت درمان زخم در بدن آن ها بیشتر است و احتمال ایجاد عفونت یا گسترش زخم در این افراد بسیار اندک است.

زخم دیابتی

زخم دیابتی

  • روند درمان زخم دیابتی به چه شکل است؟

پیش تر هم به این موضوع اشاره کردیم که زخم دیابتی مانند زخم های معمولی است که هر فردی می تواند در طی زندگی خود به آن ها دچار شود. اما این زخم ها یا بریدگی ها یا سوختگی ها در افراد مبتلا به دیابت می تواند باعث ایجاد مشکلات حاد تری شود.

در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند روند ترمیم زخم بسیار ساده است و بدن طی چند روز می تواند محل زخم را به خوبی درمان کند. اما در افرادی که مبتلا به دیابت هستند این روند ممکن است هفته ها به طول بینجامد. چرا که روند بهبود زخم در این افراد بسیار آهسته است.

طبق آماری که در منابع معتبر به آن اشاره شده بیشترین زخم ها در افراد مبتلا به دیابت در ناحیه پا ها است. چرا که افزایش قند خون می تواند باعث افزایش وزن و ایجاد ناراحتی های قلبی شود که منجر به ایجاد اختلال در سیستم واکنش به آسیب در بدن می شود.

از طرف دیگر پا ها معمولا در کفش و جوراب گرفتار هستند و حتی در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند هم ممکن است عفونت هایی دیده شود. پس بهتر است افراد مبتلا به دیابت به این عضو بدن که به قلب دوم مشهور است توجه بیشتری داشته باشند.

  • دلایل بروز زخم دیابتی در ناحیه پا

دلایل متعددی وجود دارد که می تواند باعث ایجاد زخم دیابتی شود. هنگامی که سطح قند خون بدن در افراد دیابتی بالا می رود روند کاری گلبول های سفید که حافظان بدن در برابر باکتری ها و ویروس ها هستند با مشکل رو به رو می شود. به همین دلیل نمی توانند برای بهبودی زخم های ایجاد شده فعالیت مثبتی داشته باشند.

اما در این بخش قصد داریم تا 2 مورد از شایع ترین دلایل بروز زخم های دیابتی در ناحیه پا را به شما کاربران و همراهان گرامی معرفی کنیم تا ضمن افزایش اطلاعات عمومی شما در این حوزه بتوانیم به افرادی که مبتلا به دیابت هستند نیز کمک رسانی کنیم.

عفونت

شاید بتوان عفونت پا را شایع ترین دلیل بروز زخم دیابتی در افراد مبتلا به این بیماری نامید. این عفونت ها به دلیل ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود و می تواند عوارض سختی چون عفونت استخوان پا، قطع عضو و یا مرگ بیمار را به دنبال داشته باشد.

اما بیماران دیابتی نباید نگرانی به دل خود راه دهند چرا که می توان با کنترل قند خون و مصرف انسولین خطر ابتلا به عفونت را تا حد زیادی کاهش داد. همچنین در صورت بروز عفونت می توان با استفاده از تخلیه چرک یا عمل جراحی مشکل را بر طرف کرد.

گردش خون ضعیف

گردش خون در اکثر بیماران دیابتی کند و ضعیف است که همین امر می تواند باعث بروز زخم دیابتی در ناحیه پا شود. وضعیت گردش خون این دسته از افراد به قدری برای پزشک ها مهم به شمار می رود که هنگام مراجعه به پزشک، اولین بحثی که مورد ارزیابی قرار می گیرد کنترل گردش خون است.

دلایل بروز زخم دیابتی

دلایل بروز زخم دیابتی

  • نشانه های زخم دیابتی در ناحیه پا

مبتلایان به دیابت باید در خصوص هر تغییر در وضعیت پا های خود هوشیار باشند. در این بخش به چند مورد از علائمی اشاره می کنیم که با مشاهده ی آن ها باید متوجه بروز زخم پا شوید.

  1. تورم و قرمزی پا
  2. استشمام بوی نامطبوع از پا
  3. احساس درد
  4. تغییر رنگ پا به سیاه یا زرد
نشانه های زخم دیابتی در پا

نشانه های زخم دیابتی در پا

  • روش های پیشگیری از ایجاد زخم دیابتی در ناحیه پا

مراقبت از پا ها در افراد مبتلا به دیابت از مهم ترین کار هایی است که باید انجام شود. چرا که بیشترین میزان عفونت و زخم در این افراد در پا ها دیده می شود. در ادامه به آموزش چندین روش برای جلوگیری از بروز چنین زخم هایی را مورد بررسی قرار می دهیم.

  1. اولین و موثر ترین کاری که می توان برای پیشگیری از ایجاد زخم در ناحیه پا انجام داد شستشوی آن ها است. تمامی قسمت های پا به خصوص لای انگشت ها را به خوبی بشویید تا جلوی هر گونه عفونت یا قارچی را بگیرید.
  2. مناسب است همواره جوراب به پا داشته باشید تا پا با برخورد به سطوح آلوده آسیب نبیند. توصیه می شود از جوراب های نخی و سفید رنگ استفاده کنید تا در صورت بروز مشکل احتمالی سریعا متوجه آن شوید.
  3. بهداشت پا ها را با کوتاه کردن ناخن ها رعایت کنید. توجه داشته باشید که نباید ناخن ها را تا ته بگیرید که خدایی ناکرده به پوست شما آسیب برسد. سعی کنید به صورت هفتگی یا هر 10 روز یک بار اقدام به کوتاه کردن ناخن ها کنید.
  4. در فصول سرد سال پا های خود را به وسایل گرمایشی مثل بخاری یا شوفاژ نچسبانید. چرا که می تواند باعث ایجاد سوختگی های سطحی شود که به عفونت پا دامن می زند.
  5. سعی کنید هر روز پا ها خود را به خوبی مورد بررسی قرار دهید و در صورت بروز هر گونه تغییر سریعا به پزشک مراجعه کنید. اجازه ندهید تغییر های کوچک و بی اهمیت به زخم دیابتی تبدیل شود.
روش های پیشگیری از ایجاد زخم دیابتی در پا

روش های پیشگیری از ایجاد زخم دیابتی در پا

  • جمع بندی

دیابت در دنیای امروز بیماری خطرناکی محسوب نمی شود، چرا که با توجه به پیشرفت علم پزشکی راه های کنترل بسیاری پیش روی این دست از بیماران قرار گرفته است.

امروزه کلینیک های بسیاری در سطح کشور اقدام به امداد رسانی به افرا مبتلا به این بیماری می کنند که می توان از جمله آن ها به کلینیک زخم دکتر عزتی در تهران اشاره کرد.

کلینیک زخم دکتر عزتی با به کاری گیری کادری مجرب یکی از بهترین کلینیک های درمان زخم دیابتی در ایران است و خدمات ارزنده ای به بیماران خود ارائه می دهد تا بتوانند با سلامت کامل به زندگی شاد خود ادامه دهند.