در این مقاله هر آنچه که باید در خصوص زخم بستر بدانید را می توانید مطالعه کنید و با روش های پیشگیری از این بیماری آشنا می شوید.
آنچه در این مقاله می توانید مطالعه کنید:
- زخم بستر چیست؟
- زخم بستر به چه صورت ایجاد می شود؟
- علائم زخم بستر
- در چه محل هایی زخم بستر می تواند شکل بگیرد؟
- روش های پیشگیری از ایجاد زخم بستر
- آیا درمان زخم بستر امکان پذیر است؟
زخم بستر، اصطلاحی که در بسیار از مثال های ما ایرانیان مورد استفاده قرار می گیرد. حتی بعضی اوقات برای این که نوجوانان بیش از حد نشینند و تحرک داشته باشند از این اصطلاح استفاده می شود. چرا که از دیرباز این بیماری با انسان بوده و زندگی افراد بیشماری را تحت تاثیر خود قرار داده است.
زخم بستر از جمله بیماری هایی است که کمتر کسی در جامعه را می توان پیدا کرد که از آن اطلاعی نداشته باشد. اما در این مقاله قصد داریم تا دید جامع تری به شما خواننده ی گرامی دهیم تا بتوانید از زاویه ای نو به این بیماری نگاه کنید.
-
زخم بستر چیست؟
زخم بستر که در میان پزشکان به زخم فشاری هم شناخته می شود به معنی از بین رفتن تمام پوست در قسمتی از بدن به دلیل فشار زیاد به آن محل است. این زخم ها بیشتر در محل هایی از بدن ایجاد می شود که جدال پوست استخوان در آن ها زیاد است.
به عبارت دیگر نقاطی از بدن که اغلب در آن ها پوست بر روی استخوان قرار می گیرد و ذخیره ی چربی کمتری دارد خواستگاه این بیماری است و به طور معمول در بخش میانی لگن و قسمت هایی از مچ پا می توان این بیماری را رویت نمود.
-
زخم بستر به چه صورت ایجاد می شود؟
همان طور که پیش تر هم به آن اشاره کردیم هر زمان که استخوان روی بخش هایی از بدن که بافت چربی کمی دارند فشار بیش از اندازه آورد زخم بستر ایجاد می شود. باید بدانید که این بیماری فقط گریبان گیر افراد بیمار و کسانی که ناتوانی حرکتی دارند نیست.
حتی افراد جوانی که بیش از حد روی صندلی می نشینند هم مستعد ابتلا به زخم بستر هستند. پس بهتر است هر چند وقت یک بار از روی صندلی خود بلند شوید و قدمی بزنید تا فشار از روی ناحیه ی لگن برداشته شود. همچنین این زخم ممکن است به دلیل تصادف یا بروز برخی شکستگی ها نیز ایجاد شود.
اما در اکثر موارد این بیماری را می توان در افراد سالمند رویت کرد. چرا که ممکن است به دلایل مختلف مثل ناتوانی حرکتی، شکستگی اعضا، سکته یا مشکلاتی از این دست مجبور به استراحت های طولانی مدت شوند و فشار زیادی به بخش هایی از بدن آن ها وارد شود و باعث شروع زخم در این نواحی شود.
لازم است بدانید که زخم فشار یا همان زخم بستر سرعت گسترش زیادی دارد و باید سریعا برای درمان به پزشک مراجعه کرد. همچنین روند بهبودی و درمان این بیماری بسیار کند است ودر صورت عدم درمان به موقع می تواند مشکلات بزرگی را برای بیمار و خانواده ی آن ایجاد کند.
-
علائم زخم بستر
این بیماری در اکثر مواقع خود را در چها مرحله ی مختلف نمایان می کند و در شروع کار قدرت و سرعت کمی دارد و هر چه جلو تر می رود با سرعت بیشتری به خوردن و از بین بردن بافت پوست می پردازد. این چهار مرحله عبارتند از:
نمایان شدن علائم
مرحله اول و شروع این بیماری معمولا با تغییر رنگ پوست همراه است. به خصوص در افرادی که رنگ پوست روشن تری دارند این تغییر رنگ پوست را به راحتی می توان دید.
معمولا در این مرحله وقتی به پوست فشاری وارد می شود پوست سریعا سفید نمی شود. همچنین ممکن است با لمس پوست در این مرحله درد خفیفی بیمار را اذیت کند.
تغییر شکل پوست
در این مرحله لایه رویی پوست از بین می رود و محل زخم کمی فرو رفته به نظر می رسد. همچنین محل زخم قرمز رنگ می شود و در برخی مواقع ممکن است در محل زخم تاول نیز ایجاد شود.
پیشروی زخم
در این قسمت زخم عمیق تر می شود و بافت پوست را با سرعت بیشتری از بین می برد. همچنین چربی پوست در این قسمت نمایان می شود و می توان در انتهای زخم بافت های مرده و زرد رنگی را رویت کرد.
تکامل زخم
در این مرحله زخم تا جایی پیش رفته که می توان استخوان ها را دید. تمامی بافت پوست به صورت کامل خورده شده و آسیب ها به زیر پوست های سالم نیز سرایت کرده و در حال از بین بردن بخش های سالم دیگر پوست است.
-
در چه محل هایی زخم بستر می تواند شکل بگیرد؟
بسته به نوع وضعیت بیمار ممکن است در بخش های مختلفی از بدن این زخم ایجاد شود. برای بیمارانی که در بستر به صورت طاق باز دوران بیماری را طی می کنند زخم بستر در نواحی ذیل قابل گسترش است.
- پشت سر
- پشت استخوان های دو کتف
- استخوان های دو آرنج
- استخوان دنبالچه
- پشت دو پاشنه
حال اگر بیماری که در بستر است تمایل به قرار گیری به پهلو داشته باشد نقاط زیر می تواند به محل ایجاد زخم بستر تبدیل شود.
- گوش
- استخوان کتف
- استخوان لگن
- استخوان زانو
- قوزک پا
در صورتی که بیماری فرد به نوعی باشد که باید از ویلچر استفاده کند شرایط کاملا فرق می کند و قسمت های دیگری از بدن دچار این بیماری می شوند که از جمله ی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- استخوان خارجی لگن
- بین دو برجستگی باسن
- روی برجستگی های باسن
- پشت استخوان های دو کتف
- ساعد
- پشت ران ها
-
روش های پیشگیری از ایجاد زخم بستر
بیمارانی که به هر دلیلی توانایی حرکتی خود را از دست می دهند به مراقبت زیادی نیاز دارند و باید به دقت از آن ها پرستاری شود. در صورتی که در نگهداری از این افراد کوچکترین کم کاری صورت گیرد ممکن است مشکلات بزرگتری ایجاد شود.
در صورتی که بیمار در بستر استراحت می کند لازم است که محل هایی که در بخش قبل به آن ها اشاره شد مرتبا بررسی و از سالم بودن سطح پوست در نواحی ذکر شده اطمینان حاصل شود. همچنین توصیه می شود به صورت مرتب موقعیت یا پوزیشن این عزیزان را تغییر دهید تا استخوان به پوست آسیب وارد نکند.
همچنین آن دسته از بیمارانی که از ویلچر استفاده می کنند باید هر یک ربع یک بار موقعیت خود را تغییر دهند. از قرار گیری در یک موقعیت خاص برای مدت طولانی باید به جد پرهیز شود چرا که می تواند باعث ایجاد زخم بستر در این عزیزان شود.
در صورتی که هر گونه زخم یا نشانی از بیماری زخم بستر در بیماران خود مشاهده کردید لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید و مشاوره های تخصصی برای درمان زخم بگیرید. کلینیک زخم دکتر عزتی از جمله کلینیک های معتبر برای کمک به درمان و ترمیم زخم بستر است که می توانید با مراجعه با این مرکز، از خدمات تخصصی آن بهره مند شوید.
-
آیا درمان زخم بستر امکان پذیر است؟
این بیماری امکان درمان دارد و روش های مختلفی برای درمان آن وجود دارد. بسته به نوع وضعیتی که با آن رو به رو هستید در کلینیک زخم دکتر عزتی از روش های متفاوتی برای درمان زخم بستر استفاده می شود.
در صورتی که بیمار در مراحل اولیه و شروع کار باشد تنها مشاوره و ذکر یک سری از نکات مثل استفاده از بالشتک های طبی و مخصوص و تغییر موقعیت می تواند کارساز باشد. اما در صورتی که بیماری در مرحله های پیشرفته تر باشد باید با استفاده از درمان های تخصصی مثل وکیوم تراپی و پانسمان اقدام به درمان زخم بستر کرد.
-
جمع بندی
زخم بستر بیماری ترسناکی نیست و می توان با مراجعه به موقع به مراکز درمانی به رفع آن پرداخت. کلینیک زخم دکتر عزتی در تهران از جمله مراکز درمانی است که با استفاده از پیشرفته ترین متد اقدام به درمان زخم بستر و ترمیم قسمت های آسیب دیده می کند.
Table of Contents
آخرین دیدگاهها